Syor Bentuk Kerajaan Campuran, BN Sudah Hilang Kekuatan?

BANGI – Cadangan supaya Barisan Nasional (BN) menjalinkan kerjasama dengan parti-parti lain – sekiranya gagal memperoleh majoriti mudah membentuk kerajaan – menunjukkan isyarat parti itu sudah hilang kekuatan.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang menyuarakan pandangan tersebut berkata, kerjasama itu mungkin melibatkan Gabungan Parti Sarawak (GPS), Gabungan Rakyat Sabah (GPS) dan parti-parti lain.

Bagaimanapun, menurut Naib Presiden UMNO itu, sebarang keputusan kerjasama dengan parti lain akan diputuskan Majlis Tertinggi (MT) UMNO selepas keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

“Jika 85 kerusi menang dan ini jelas kita tidak mampu membentuk kerajaan kerana ia memerlukan majoriti mudah 112 kerusi, jadi tentu saja kita akan bekerjasama dengan parti-parti lain.

“Sebagai contoh Gabungan Parti Sarawak (GPS), Gabungan Rakyat Sabah (GRS)-BN dan apa-apa parti sekalipun akan ditentukan oleh Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO selepas keputusan.

“Apa-apa pun kita tunggu keputusan dulu kemudian parti akan membuat keputusan (kerjasama),” katanya.

Ismail Sabri dilaporkan berkata demikian mengulas pandangan penganalisis politik, Dr Azmi Hassan yang menjangka BN mampu meraih kemenangan 80 hingga 85 kerusi Parlimen di Semenanjung yang mempunyai majoriti sekurang-kurangnya 65 peratus pengundi Melayu.

Dalam isu ini, Timbalan Presiden BERJASA, Datuk Mohd Rosli Ramli berkata, BN seolah-olah tiada lagi keyakinan untuk menang pilihan raya yang akan datang sekali gus memaksa parti itu membentuk kerajaan campuran seperti PRU 2018 yang lalu.

Jika itu berlaku, beliau yakin keadaan Malaysia tidak akan stabil dan pembangunan negara tidak dibangunkan dengan sebaik mungkin.

“Jadi adalah penting memilih kerajaan yang stabil, bukan Barisan Nasional, bukan Pakatan Harapan tapi kita memilih satu kerajaan yang baharu iaitu Gerakan Tanah Air.

“Ia supaya kita dapat membawa negara ke arah yang lebih cemerlang lagi dengan pimpinan negara yang baru di masa akan datang,” katanya dalam hantaran di Facebook beliau, hari ini.

Pada masa sama, beliau yakin, saranan itu juga dapat mengelak isu pertukaran perdana Menteri seperti yang berlaku sebelum ini.

“Jadi kita semua keluar mengundi beramai-ramai dan pilihlah kerajaan yang boleh membuat pembaharuan kepada negara kita,” katanya.

Sumber ismaweb.net

Artikel Berkaitan