Pemudi GTA Galak Belia Sumbang Kepada TFR Negara

BANGI – Statistik mengenai kadar kelahiran dan Kadar Kesuburan Jumlah (TFR) yang dikeluarkan Perangkaan Penting Malaysia 2022 pada Khamis agak membimbangkan.

Sekiranya ia tidak ditangani dengan serius melalui dasar atau kempen negara, tidak mustahil akan menyebabkan penurunan lagi dalam kadar kelahiran pada tahun-tahun akan datang.

Sehubungan itu, Pemudi Gerakan Tanah Air (GTA) komited untuk menggalakkan belia memulakan keluarga yang berfungsi dan menyumbang kepada TFR negara.

Memandang serius isu ini, Ketua Pemudinya, Azliza Rajiain berkata, usaha meningkatkan TFR Malaysia kepada 2.1 penting untuk memastikan negara terus maju dengan kewujudan pemimpin muda dan mengekalkan saiz populasi yang seimbang.

Katanya, kegagalan untuk mengekalkan dan meningkatkan TFR akan menyebabkan Malaysia menjadi masyarakat yang semakin tua lebih awal, di mana sebahagian besar penduduknya adalah warga emas berumur 60 tahun ke atas, manakala generasi muda adalah terhad.

Ini sekali gus memberi kesan yang besar kepada ekonomi dan pembangunan negara secara keseluruhannya disebabkan oleh kekurangan orang berumur bekerja di negara ini untuk mengisi peranan permintaan.

“Justeru, Pemudi GTA berhasrat untuk memperkasakan wanita muda menjadi berani, berwibawa dan memegang jawatan strategik dalam pembangunan negara, kami tidak mengabaikan peranan semula jadi seorang wanita untuk memulakan keluarga dan melahirkan generasi baharu.

“Golongan belia Malaysia tidak perlu berlengah-lengah untuk membina keluarga pada usia yang lebih tua kerana bimbang akan mengganggu kerjaya dan matlamat impian mereka.

“Malah, Pemudi GTA sangat percaya bahawa memulakan keluarga benar-benar membantu menstabilkan kehidupan seseorang dan memberikan mereka pengalaman penting untuk menjadi lebih matang dan bijak dalam peranan kepimpinan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sementara untuk remaja yang berkahwin dan mempunyai anak, beliau berkata, mereka harus melengkapkan diri dengan pengetahuan serta persediaan mental mencukupi kerana perjalanan pastinya sukar.

“Sambil berbuat demikian, janganlah kita menyumbang kepada statistik peningkatan penceraian dan keluarga yang porak peranda yang boleh memudaratkan anak-anak kita, pemimpin masa depan kita.

“Ya, saya tahu, ia rumit. Memulakan dan mengekalkan keluarga yang bahagia dan berfungsi sudah menjadi segelintir yang mengambil banyak masa kita, apa lagi diharapkan belia kita turut terlibat secara aktif dalam jawatan kepimpinan dan peranan politik.

“Tetapi inilah yang dipercayai oleh Pemudi GTA. Membentuk dan mengukuhkan institusi keluarga adalah bahagian penting dalam membina sebuah negara yang hebat. Keseimbangan adalah kuncinya,” katanya.

Sumber ismaweb.net

Artikel Berkaitan