Dato’ Mohamad Ezam Bin Mohd Nor sah sertai BERJASA

KENYATAAN MEDIA RASMI PARTI BERJASA

1. BERJASA mengucapkan syabas dan tahniah kepada Dato’ Mohamad Ezam Bin Mohd Nor yang telah mendaftar sebagai ahli BERJASA pada tanggal 1 Mei 2022 yang lalu.

2. Penyertaan beliau ternyata menjadi bualan ramai, walaupun sebenarnya ia tidaklah begitu mengejutkan kerana BERJASA sememangnya telah mencatatkan peningkatan keahlian yang memberangsangkan sejak setahun yang lalu.

3. BERJASA yang terkenal sebagai sebuah parti kepimpinan baharu yang menampilkan gaya politik berteraskan integriti, hikmah dan mempertahankan watan (tanahair) sentiasa terbuka dan berbesar hati menerima masuk mana-mana tokoh politik mahupun figura nasional yang bersetuju dengan agenda serta prinsip parti.

4. BERJASA juga sentiasa terbuka dalam membentuk permuafakatan politik baharu yang lebih segar, sebagai solusi kepada kemelut kredibiliti dan konflik kestabilan politik yang melanda negara disebabkan ketamakan parti-parti utama besar negara.

5. Semoga dengan penyertaan Dato’ Ezam akan dapat merancakkan lagi gerak kerja parti terutama menjelang PRU-15 akan datang.
‘BERSAMA PIMPIN NEGARA’

Ir. Ts. Muhammad Lukman Al Hakim Bin Muhammad
Setiausaha Agung BERJASA

Segera bentang rang undang-undang akta Pendanaan Politik

PARTI BERJASA GESA SEGERA PEMBENTANGAN RANG UNDANG-UNDANG AKTA PENDANAAN POLITIK

1. Selain daripada Akta Anti Lompat Parti yang hangat diperkatakan kebanyakkan Ahli Parlimen kini, saya menggesa supaya disegerakan juga pembentangan rang undang-undang yang dinamakan sebagai Akta Pendanaan Politik (“APP”) untuk dibentangkan dalam Parlimen seterusnya diluluskan sebelum Pilihanraya Umum (PRU) ke-15 nanti.

2. Akta Pendanaan Politik amat penting bagi memulihkan kembali kepercayaan rakyat terhadap sistem politik dan demokrasi negara. Ketiadaan undang-undang sebegini merupanakan antara punca mengapa rasuah dan politik wang berleluasa.

3. Ahli Politik memerlukan dana yang banyak untuk membiayai perjalanan kempen politik mereka sehingga terpaksa bergantung harap kepada dana yang diberikan oleh taikun-taikun perniagaan dan syarikat-syarikat korporate besar yang sudah pasti mengharapkan imbuhan sebagai timbal balik terhadap jutaan wang yang diberi kepada ahli politik.

4. Senario inilah yang memungkinkan budaya rasuah berleluasa. Ahli politik yang menang PRU kelak terasa berhutang budi dengan pendana politik mereka. Lantas segala dasar dan polisi yang bakal digubal sudah tentu tidak boleh memberi kesan terhadap sumber pendapatan taikun-taikun perniagaan ini. Sebagai contoh sekiranya kerajaan mahu melaksanakan kawalan harga hartanah atau menyekat kenaikan harga barang dalam industri dimonopoli taikun perniagaan tertentu sudah pasti tidak akan berjaya kerana rasa terhutang budi.

5. Hal yang sama berlaku apabila melibatkan keputusan untuk memberikan lessen-lesen perniagaan, keluusan tanah dan sebagainya sudah pasti mewujudkan konflik kepentingan atau ‘conflict of interest’ yang akhirnya menidakkan sebuah ketelusan dalam proses pentadbiran dan pengurusan.

6. Kitaran ini akan berterusan. Dari satu PRU ke PRU yang lain. Implikasinya cukup besar terhadap sistem demokrasi negara. Selain membudayakan politik wang, senario ini juga menatijahkan ketidakadilan kepada parti-parti kecil dan individu yang bebas tidak diikat dengan mana-mana taikun-taikun perniagaan untuk menawarkan diri dalam pentas demokrasi di Malaysia. Ini menjadikan sistem demokrasi di Malaysia kekal cacat.

7. Tidak sepatutnya ahli-ahli Parlimen kita melambat-lambatkan usaha ke arah merealisasikan Akta Pendanaan Politik. 116 buah negara di dunia telahpun mempunyai akta yang serupa. Ada negara yang menyediakan geran khas untuk parti-parti politik dan ada juga kaedah penguatkusaaan bagi memastikan ketelusan semua pihak.

8. Sebagai contoh di Jerman, setiap parti berdaftar diberi dana khas setiap tahun berdasarkan jumlah undi yang diperoleh dalam pilihanraya lalu. Begitu juga dengan negara jiran kita Indonesia yang mana kerajaan pemerintah menyalurkan Bantuan Dana Partai Politik (Banpol) kepada parti politik yang menyertai pilihanraya negara itu.

9. Jiran disebelah selatan kita pula Singapura telah menguatkuasakan undang-undang pembiayaan politik melalui Political Donations Act & Regulations sejak 2001 yang mengharamkan mana-mana parti menerima dana luar atau derma asing.

10. Di United Kingdom setiap parti wajib melaporkan kepada UK Electoral Commission jumlah derma yang diterima dari pihak lain dan ianya akan dimuat naik dan dizahirkan dalam laman web rasmi badan itu. Walaupun masih banyak kritikan terhadap prosesnya tetapi sekurang-kurangnya memberi indikator ketelusan atau ‘transparency’ dalam proses pendanaan politik dan mengurangkan risiko konflik kepentingan.

11. Di Ireland pula Perlembagaan negara itu telah dipinda untuk mewujudkan sebuah daftar penderma korporat yang mewajibkan semua identiti penderma kepada parti politik didedahkan dan mana-mana projek kerajaan tidak boleh dianugerahkan secara langsung kepada penderma korporat ini dalam tempoh tertentu. Sekiranya ada jumlah projek perlu didedahkan kepada umum.

Hazwan Mohamad
Ketua Penerangan parti BERJASA

BERJASA Shah Alam tekad perkuatkan jentera dengan sasaran 1000 keahlian baru anak muda

Shah Alam : BERJASA Shah Alam hari ini bertekad mahu perkuatkan jentera dengan mengajak seramai mungkin anak muda untuk bersama-sama membawa agenda perjuangan watan yang diperjuangan oleh BERJASA.

Menurut YDP BERJASA Shah Alam, Ustaz Fahmi Bazlan telah menyampaikan mesej ini kepada semua jentera pilihan raya BERJASA Shah Alam.

Kumpulan anak muda sangat penting sebagai

BERJASA Kapar tambah 100 keahlian baru daripada kalangan anak-anak muda

Klang, 20 Syaaban 1442H, Sabtu – Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (BERJASA) Bahagian Kapar dengan berbesar hati telah menyerahkan 100 borang keahlian jawatankuasa penajaan kawasan Kapar kepada Naib Presiden BERJASA Tn. Hj Abd Samad Bin Ashaari.

100 orang ahli jawatankuasa penajaan ini lebih menyasarkan kepada penyokong-penyokong BERJASA sejak PRU 13 lagi, ini termasuklah pimpinan-pimpinan setempat, golongan anak muda, persatuan-persatuan dan kumpulan seperti Kelab Motosikal Kuda Besi, Madrasah Annawawi, Pusat Pengajian Al Quran Anjung Lestari, rakan-rakan strategik daripada kalangan peminat idea, wawasan dan prinsip yang diperkenalkan oleh BERJASA dan orang perseorangan.

Hasil tinjauan mendapati mereka ini majoritinya adalah daripada golongan anak muda. Hal ini telah menunjukkan bahawa BERJASA semakin mendapat sambutan sehingga ia sanggup didokong dan disokong oleh anak muda dan seterusnya secara tidak langsung sebagai langkah persediaan untuk menggalakkan anak muda supaya lebih cakna dan peka untuk keluar mengundi kelak.

Seterusnya, BERJASA juga komited membuka ruang dan pentas untuk anak muda berjuang didalam politik negara ini.

BERJASA bahagian Kapar juga bersedia untuk memahamkan anak muda berkenaan konsep dan prinsip dalam memahami isu-isu politik di dalam negara.

Hal ini supaya satu hari nanti tampuk kepimpinan boleh disandang oleh anak muda dalam membawa nafas baharu berkaitan isu politik dan dapat memberi keseimbangan tenaga kerja kepada golongan veteran yang berpengalaman dan golongan anak muda yang penuh semangat.

Sehubungan itu, mantan calon BERJASA yang bertanding di parlimen Kapar, Ustaz Mohd Fathan Bin Husin yang telah mendapat sokongan sebanyak 7000 undian pada ketika itu telah menyiapkan jentera yang dibinanya sejak PRU 13 demi menghadapi PRU 15 yang akan mendatang.

Akhir sekali, BERJASA bahagian Kapar akan terus menawarkan solusi, agenda dan perjuangan ikhlas, bukan retorik janji-janji manis manifesto semata-mata kepada rakyat Malaysia.

Mantan JK Fatwa Negeri Sembilan dilantik sebagai Presiden baharu BERJASA

Ustaz Zamani bin Ibrahim telah dilantik sebagai Presiden Parti BERJASA yang baharu berkuat kuasa 27 Mac 2021.

Pelantikan beliau diputuskan dalam Sidang Dewan Kepimpinan Nasional BERJASA di D’Alpinia Bussiness Park, Puchong bagi menggantikan Dato’ Ts. Ir. Dr. Badhrulhisham Abdul Aziz.

Ustaz Zamani berpengalaman lebih 29 tahun berkhidmat di Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan sebagai Timbalan Pengarah Bahagian Pendidikan. Selain itu, beliau juga pernah berkhidmat sebagai Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Sembilan.

DKN dalam satu kenyataan hari ini turut memaklumkan barisan baharu ahli Dewan Kepimpinan Nasional itu bagi sesi 2021 hingga 2024.

Kepimpinan Baharu Malaysia ancaman kepada pemimpin yang tidak berwibawa dan korup

Anak muda rasa seolah-olah tidak ada harapan untuk mengubah politik lama yang sedang mencengkam citra politik Malaysia. Dipenuhi dengan wajah orang lama yang tidak berwibawa, dibebani beban korupsi wang dan moral, menggunakan pangkat dan wang untuk membeli sesiapa sahaja atau apa sahaja untuk terus menerus kekal berkuasa. ‘Warlord’ politik ini ada dalam kebanyakkan parti dan menyebabkan anak muda yang berwibawa, berkredibel dan besar cita-cita hilang dari radar politik negara.

Suasana politik lama ini akhirnya membawa kepada sebuah persekitaran politik yang tidak sihat buat negara. Budaya memuja ‘warlord’ ini melahirkan pengikut yang membuta tuli menyokong pemimpin walaupun terpaksa mengiyakan sebuah kesilapan.

Lebih malang lagi, budaya ini menatijahkan banyak dasar serta polisi pembangunan negara masih ditakuk lama. Tidak banyak yang berubah. Soal pembangunan belia, peluang pekerjaan, kenaikan tangga gaji, kos sara hidup dibandar, akses internet luar bandar, ketidakseimbangan pembangunan bandar luar bandar, akses kepada pendidikan yang adil untuk semua dan banyak lagi isu rakyat terpaksa diketepikan hasil cengkaman politik lama
yang sukar untuk berubah.

Sebab itulah, parti BERJASA mengangkat seruan agar kita perlu berani untuk memilih ‘Kepimpinan Baharu Malaysia’. Bila bercerita tentang politik lama, maka mesti ada imbal balasnya iaitu sebuah politik baharu.

Maka BERJASA membawa kepada seluruh rakyat Malaysia, untuk kita bersama membuat arus baru memilih wakil-wakil rakyat dari kalangan muka-muka baharu yang bebas dari beban politik korupsi wang dan moral, yang berwibawa, yang mempunyai integrity dan kredibiliti untuk memimpin negara.

Dengan memilih wakil-wakil rakyat yang akan dihantar ke Parlimen nanti, barulah kita boleh membawa sebuah citra politik baharu dalam negara. Kita punya agenda yang lebih besar. Halatuju sebuah negara untuk menjadi kuasa ekonomi baharu untuk rantau ini, untuk memiliki sebuah kestabilan politik, memperkukuhkan kedaulatan dan pertahanan negara, menjaga ekonomi perut rakyat Malaysia tanpa mengira kepelbagaian, bermula dengan memilih wakil rakyat yang berwibawa ke Parlimen.

Hazwan Mohamad

BERJASA bertanding dalam PRU-15 atas tangunggjawab untuk menyelamatkan negara

Keputusan BERJASA untuk bertanding dalam PRU-15 nanti didorong rasa tangunggjawab untuk menyelamatkan negara ini daripada anasir luar dan tangan-tangan jahat yang tidak bertanggungjawab. Jika anda semua sayangkan negara, dan risaukan masa depan generasi kita yang seterusnya ayuhlah bersama-sama kami.

Ketika rakyat seakan sudah hilang harapan dan buntu melihat masa depan negara yang kabur, BERJASA tampil dengan agenda yang besar dan imej yang segar. Parti ini memperjuangkan satu gagasan kepimpinan baharu yang belum pernah diketengahkan oleh mana-mana parti politik di Malaysia sebelum ini. Kami amat yakin dan percaya, kepimpinan baharu acuan BERJASA inilah solusi tuntas yang telah lama dinantikan oleh seluruh rakyat Malaysia.

BERJASA menawarkan diri bagi memimpin negara bukan sekadar untuk menambahbaik urus tadbir negara, namun lebih dari itu kami ingin merubah peradaban rosak yang berteraskan atheism pada hari ini kepada peradaban yang berteraskan aqidah Islam sepenuhnya. Bersendikan falsafah peradaban inilah, BERJASA akan membangunkan kekuatan sistem yang tersendiri mencakupi semua elemen yang perlu bagi membentuk kekuatan nasional.

Sedar atau tidak, kerosakan dalam sistem politik Malaysia hari ini adalah disebabkan falsafah perjuangan yang terpesong, diwariskan oleh kuasa penjajah serta didominasi oleh golongan elit liberal dan kapitalis ekonomi. Lantas, integriti, kompetensi mengurus, kedaulatan negara dan kepentingan rakyat menjadi perkara sampingan bahkan terkadang disorok ke tepi, terbiar ibarat layang-layang yang putus tali.

Kepimpinan baharu BERJASA menjanjikan pemerintahan berasaskan hikmah untuk menegakkan kebenaran dan keadilan demi keamanan, kemakmuran dan kebahagiaan insan melalui dominasi dan hegemoni politik. Jika terminologi ini saudara saudari rasakan terlalu asing, mari kita terangkan secara mudah citra baharu Malaysia jika BERJASA berada di tampuk pemerintahan negara.

Dato’ Ts. Ir. Dr. Haji Badhrulhisham bin Abdul Aziz

 

 

BERJASA Johor sokong tindakan letak calon UMNO PRU15, mahu PN ketengah calon Melayu di DUN

PONTIAN, 25 Mac – BERJASA Johor mengikuti rapat perkembangan semasa politik terutamanya melibatkan kawasan Tanjung Piai.

Perebutan kerusi bagi DUN dan Parlimen antara BN dan PN yang masih belum selesai bahkan bertambah panas sehingga berlaku persaingan sihat antara kedua-dua jentera parti yang rancak bergerak menyantuni masyarakat sekarang ini.

Mengulas kenyataan Datuk Jefridin Atan, Ketua Umno Bahagian Tanjung Piai yang menyatakan bahawa Kerusi Tanjung Piai adalah milik Umno pada PRU 15 sebagaimana janji presiden yang dibuat pada PRK yang lalu.

Pengerusi Perhubungan BERJASA Johor, Mohd Izzul Hafizuddin berkata, “Berjasa Johor menyokong tindakan untuk meletakkan calon Umno pada PRU 15 nanti kerana itulah mesej yang kita mahu sampaikan. Kawasan majoriti Melayu selayaknya diwakili oleh wakil rakyat Melayu.” Beliau berkata demikian ketika menyampaikan sumbangan bantuan persekolahan kepada penerima di Kampung Parit Bilal, Rambah, Pontian.

Namun BERJASA akan terus bergerak di kawasan Tanjung Piai kerana mahu fokus menyantuni dan membantu seramai mungkin masyarakat di sini. Sebarang perubahan atas desakan MCA yang jika berlaku saat akhir memungkinkan Berjasa akan meletakkan calon sebagai alternatif kepada pengundi.

Majlis Raja-Raja perlu campur tangan isu kalimah Allah

BANGI, 4 Syaaban 1442H, Khamis – Wanita Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (BERJASA) mengesyorkan supaya Majlis Raja-Raja segera campur tangan dalam isu penggunaan kalimah Allah di kalangan masyarakat bukan Islam.

Ketua Wanitanya, Azizah Che Awang berkata, Majlis Raja-Raja adalah suatu institusi berperlembagaan yang kuasanya ditetapkan dan dihadkan oleh Perlembagaan.

Pun begitu, tegasnya, rakyat mempunyai keyakinan bahawa ahli Majlis Raja-Raja sentiasa bersikap rasional dan berhemah tinggi, kerana meletakkan kepentingan negara melebihi kepentingan yang lain dan melaksanakan fungsi seperti apa yang sepatutnya dilakukan.

“Menjadi harapan rakyat kepada Majlis Raja-Raja untuk ‘menimbang teliti’ isu kalimah Allah dalam mempertahankan kedaulatan watan dan ketinggian agama Islam agar terus terpelihara dan dihormati.

“….selaras dengan Perlembagaan Persekutuan di mana Fasal (2)(C) Perkara 38 memperuntukkan: ‘…dan boleh menimbang teliti soal-soal mengenai dasar negara dan apa-apa perkara lain yang difikirkan patut.’,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.net, hari ini.

Azizah menegaskan, jika isu ini tidak mampu diselesaikan dengan harmoni oleh pihak berautoriti, dibimbangi ia bakal mencetus ketegangan antara agama dan kaum di negara ini.

Ini kerana, perkataan Allah yang digunakan oleh umat Islam adalah merujuk kepada Allah yang Maha Esa.

Manakala, lafaz Allah yang telah digunakan oleh orang-orang Kristian merujuk kepada Tuhan Bapa iaitu salah satu oknum daripada akidah triniti (Yahweh, Yesus dan Elohim).

“Ini jelas menunjukkan penggunaan nama yang sama untuk merujuk dua identiti yang berbeza amatlah tidak munasabah.

“Menyebut Allah bukanlah suatu kesalahan ke atas yang bukan Islam. Yang menjadi kesalahan adalah apabila lafaz Allah dikaitkan dengan konsep triniti, ‘Allah adalah bapa Yesus’ atau ‘Allah mempunyai anak’.

“Inilah perkara yang dibantah dan dibimbangi oleh umat Islam apabila kalimah ini dibenarkan penggunaannya secara meluas oleh penganut Kristian Malaysia,” katanya.

Lebih membimbangkan, tegas Azizah, implikasinya kepada masyarakat yang tercicir daripada pendekatan dakwah Islam terutama di kawasan pedalaman yang tiada akses kepada dakwah Islam, selain mereka yang tinggal di bandar yang berfikiran liberal.

Justeru, beliau menyambut baik tindakan beberapa pihak atas segala usaha ke arah mencapai penyelesaian yang sepatutnya.

Beliau turut mengucapkan tahniah kepada gabungan NGO-NGO Islam dan tokoh-tokoh masyarakat yang telah mengemukakan enam resolusi kepada pihak berwajib.

“Begitu juga dengan tindakan Kementerian dalam Negeri (KDN) yang memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi.

“Bahkan, kesepakatan Mufti Bersama Panel Kajian Akidah dan Penasihat Undang-undang JAKIM juga telah berjaya menghasilkan Resolusi yang akan disampaikan kepada Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja untuk disembah maklum kepada Majlis Raja-Raja Malaysia,” katanya.

Terdahulu, Mahkamah Tinggi memutuskan penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah Allah dan tiga perkataan lain, dalam penerbitan agama itu, untuk pendidikan dalam komuniti mereka.

Selain kalimah Allah, penggunaan perkataan iaitu solat, Kaabah dan Baitullah juga dibenarkan kepada orang Kristian.

Difahamkan, keputusan kes berkenaan mengambil masa selama 13 tahun dua bulan, sejak difailkan pada 2008.

Majlis Raja-Raja perlu campur tangan isu kalimah Allah – Wanita BERJASA

BANGI, 4 Syaaban 1442H, Khamis – Wanita Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (BERJASA) mengesyorkan supaya Majlis Raja-Raja segera campur tangan dalam isu penggunaan kalimah Allah di kalangan masyarakat bukan Islam.

Ketua Wanitanya, Azizah Che Awang berkata, Majlis Raja-Raja adalah suatu institusi berperlembagaan yang kuasanya ditetapkan dan dihadkan oleh Perlembagaan. 

Pun begitu, tegasnya, rakyat mempunyai keyakinan bahawa ahli Majlis Raja-Raja sentiasa bersikap rasional dan berhemah tinggi, kerana meletakkan kepentingan negara melebihi kepentingan yang lain dan melaksanakan fungsi seperti apa yang sepatutnya dilakukan.

“Menjadi harapan rakyat kepada Majlis Raja-Raja untuk ‘menimbang teliti’ isu kalimah Allah dalam mempertahankan kedaulatan watan dan ketinggian agama Islam agar terus terpelihara dan dihormati.

“….selaras dengan Perlembagaan Persekutuan di mana Fasal (2)(C) Perkara 38 memperuntukkan: ‘…dan boleh menimbang teliti soal-soal mengenai dasar negara dan apa-apa perkara lain yang difikirkan patut.’,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.net, hari ini.

Azizah menegaskan, jika isu ini tidak mampu diselesaikan dengan harmoni oleh pihak berautoriti, dibimbangi ia bakal mencetus ketegangan antara agama dan kaum di negara ini.

Ini kerana, perkataan Allah yang digunakan oleh umat Islam adalah merujuk kepada Allah yang Maha Esa. 

Manakala, lafaz Allah yang telah digunakan oleh orang-orang Kristian merujuk kepada Tuhan Bapa iaitu salah satu oknum daripada akidah triniti (Yahweh, Yesus dan Elohim). 

“Ini jelas menunjukkan penggunaan nama yang sama untuk merujuk dua identiti yang berbeza amatlah tidak munasabah. 

“Menyebut Allah bukanlah suatu kesalahan ke atas yang bukan Islam. Yang menjadi kesalahan adalah apabila lafaz Allah dikaitkan dengan konsep triniti, ‘Allah adalah bapa Yesus’ atau ‘Allah mempunyai anak’. 

“Inilah perkara yang dibantah dan dibimbangi oleh umat Islam apabila kalimah ini dibenarkan penggunaannya secara meluas oleh penganut Kristian Malaysia,” katanya.

Lebih membimbangkan, tegas Azizah, implikasinya kepada masyarakat yang tercicir daripada pendekatan dakwah Islam terutama di kawasan pedalaman yang tiada akses kepada dakwah Islam, selain mereka yang tinggal di bandar yang berfikiran liberal. 

  

Justeru, beliau menyambut baik tindakan beberapa pihak atas segala usaha ke arah mencapai penyelesaian yang sepatutnya. 

Beliau turut mengucapkan tahniah kepada gabungan NGO-NGO Islam dan tokoh-tokoh masyarakat yang telah mengemukakan enam resolusi kepada pihak berwajib. 

“Begitu juga dengan tindakan Kementerian dalam Negeri (KDN) yang memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi. 

“Bahkan, kesepakatan Mufti Bersama Panel Kajian Akidah dan Penasihat Undang-undang JAKIM juga telah berjaya menghasilkan Resolusi yang akan disampaikan kepada Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja untuk disembah maklum kepada Majlis Raja-Raja Malaysia,” katanya.

Terdahulu, Mahkamah Tinggi memutuskan penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah Allah dan tiga perkataan lain, dalam penerbitan agama itu, untuk pendidikan dalam komuniti mereka.

Selain kalimah Allah, penggunaan perkataan iaitu solat, Kaabah dan Baitullah juga dibenarkan kepada orang Kristian.

Difahamkan, keputusan kes berkenaan mengambil masa selama 13 tahun dua bulan, sejak difailkan pada 2008.