Kepimpinan Baharu Malaysia ancaman kepada pemimpin yang tidak berwibawa dan korup

Anak muda rasa seolah-olah tidak ada harapan untuk mengubah politik lama yang sedang mencengkam citra politik Malaysia. Dipenuhi dengan wajah orang lama yang tidak berwibawa, dibebani beban korupsi wang dan moral, menggunakan pangkat dan wang untuk membeli sesiapa sahaja atau apa sahaja untuk terus menerus kekal berkuasa. ‘Warlord’ politik ini ada dalam kebanyakkan parti dan menyebabkan anak muda yang berwibawa, berkredibel dan besar cita-cita hilang dari radar politik negara.

Suasana politik lama ini akhirnya membawa kepada sebuah persekitaran politik yang tidak sihat buat negara. Budaya memuja ‘warlord’ ini melahirkan pengikut yang membuta tuli menyokong pemimpin walaupun terpaksa mengiyakan sebuah kesilapan.

Lebih malang lagi, budaya ini menatijahkan banyak dasar serta polisi pembangunan negara masih ditakuk lama. Tidak banyak yang berubah. Soal pembangunan belia, peluang pekerjaan, kenaikan tangga gaji, kos sara hidup dibandar, akses internet luar bandar, ketidakseimbangan pembangunan bandar luar bandar, akses kepada pendidikan yang adil untuk semua dan banyak lagi isu rakyat terpaksa diketepikan hasil cengkaman politik lama
yang sukar untuk berubah.

Sebab itulah, parti BERJASA mengangkat seruan agar kita perlu berani untuk memilih ‘Kepimpinan Baharu Malaysia’. Bila bercerita tentang politik lama, maka mesti ada imbal balasnya iaitu sebuah politik baharu.

Maka BERJASA membawa kepada seluruh rakyat Malaysia, untuk kita bersama membuat arus baru memilih wakil-wakil rakyat dari kalangan muka-muka baharu yang bebas dari beban politik korupsi wang dan moral, yang berwibawa, yang mempunyai integrity dan kredibiliti untuk memimpin negara.

Dengan memilih wakil-wakil rakyat yang akan dihantar ke Parlimen nanti, barulah kita boleh membawa sebuah citra politik baharu dalam negara. Kita punya agenda yang lebih besar. Halatuju sebuah negara untuk menjadi kuasa ekonomi baharu untuk rantau ini, untuk memiliki sebuah kestabilan politik, memperkukuhkan kedaulatan dan pertahanan negara, menjaga ekonomi perut rakyat Malaysia tanpa mengira kepelbagaian, bermula dengan memilih wakil rakyat yang berwibawa ke Parlimen.

Hazwan Mohamad

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.