Slogan kebebasan bersuara hanya alat untuk menghina agama Islam

๐’๐‹๐Ž๐†๐€๐ ๐Š๐„๐๐„๐๐€๐’๐€๐ ๐๐„๐‘๐’๐”๐€๐‘๐€ ๐ƒ๐ˆ ๐ƒ๐”๐๐ˆ๐€ ๐‡๐€๐๐˜๐€ ๐€๐‹๐€๐“ ๐”๐๐“๐”๐Š ๐Œ๐„๐๐†๐‡๐ˆ๐๐€ ๐€๐†๐€๐Œ๐€ ๐ˆ๐’๐‹๐€๐Œ

Kerajaan Perancis sengaja melancarkan serangan agama ke atas umat Islam apabila presidennya merestui malah menggalakkan penghinaan terhadap Nabi S.A.W. atas alasan “freedom of speech”. Slogan kebebasan bersuara mereka hanyalah alat untuk menghina agama Islam.

Apabila sudah bertubi-tubi Nabi dihina, ditambah sokongan secara terang-terangan oleh Macron, tiada siapa boleh menjamin semua umat Islam boleh menahan sabar. Maka kejadian putus kepala seorang guru Perancis akibat mengajar anak muridnya tentang karikatur penghinaan terhadap Nabi adalah satu kejadian normal.

Manusia normal pasti tidak boleh mendiamkan diri jika ibunya dihina. Jika ada tindak balas, maka itu normal. Oleh sebab itu Islam mengharamkan umatnya menghina sembahan orang lain. Hikmah bagi hukuman itu ialah mengelakkan berlakunya tindak balas.

Perancis sengaja mengundang tindak balas dunia Islam. Lebih malang lagi, Perancis mengangkat slogan “freedom of speech” dan solidariti bersama guru tersebut. Betapa jijiknya perangai mereka di dunia ini apabila hanya berani berselindung kejahatan di sebalik “kebebasan bersuara”.

Di Malaysia juga pernah berlaku tindakan menghina Rasulullah dan ibadah orang Islam. Kerajaan Malaysia mesti membendungnya dengan tegas supaya keharmonian kaum terus terpelihara. Kerajaan Malaysia digesa untuk menyatakan mesej yang jelas kepada kerajaan Perancis, bahawa Malaysia amat memandang serius keharmonian global. Sebarang isu yang berkaitan agama dan boleh mencetuskan kegusaran global mestilah ditangani dengan bijaksana.

Ustaz Zamani Ibrahim
Ketua Penerangan BERJASA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.