DAP biadap naikkan lagi papan tanda tulisan cina, ini bukan negara China !

DAPsekali lagi biadap menaikkan papan tanda tulisan cina di dalam negara Malaysia ini. Ini bukan negara China, rakyat sepatutnya faham bahasa kebangsaan yang telah dipasangkan.

Kali ini, Pemuda DAP mahu mencetuskan lagi provokasi dengan menaikkan lagi papan tanda tulisan cina di tiga jalan utama di Sarawak iaitu Jalan Jalan Main Bazaar, Wayang Street, dan Jalan Greenhill. Tujuan papan tanda tulisan cina ini di pasangkan adalah kerana masih ramai lagi golongan cina chauvanis yang masih lagi gagal memahami bahasa kebangsaan walaupun sudah lebih setengah abad kita merdeka. Inilah barah yang merosakkan perpaduan negara apabila mereka tidak mahu berasimilasi dengan penduduk tempatan.

Rakyat masih ingat, beberapa bulan yang lepas DAP juga bangun untuk membantah papan tanda tulisan jawi di Pahang. Mereka mencabar arahan Majlis Raja-Raja yang mahu jawi disuburkan kembali. Walaupun jawi adalah identiti teras negara, mereka tetap berdegil mahu mencabarnya.

Selang beberapa minggu kemudian, mereka menaikkan papan tanda tulisan cina pula di Pulau Pinang sebagai reaksi balas terhadap tindakan kerajaan Pahang.

Bersempena dengan hari kemerdekaan ini, semua rakyat Malaysia wajib menghormati identiti negara ini. Orang Cina wajib berasimilasi dengan penduduk tempat untuk terus mewujudkan penyatuan nasional yang lebih utuh demi kestabilan negara yang kita cintai ini.

Kerajaan Sarawak digesa untuk segera mengambil tindakan dan menurunkan semula tulisan cina ini segera. Hormati teras negara ini, jangan melepasi garisan merah yang boleh mencetuskan perpaduan nasional yang sedang dibina.

Aysraf Badhrulhisham
Ketua Penerangan ANGKASA

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.