PERUTUSAN MENGENAI WABAK COVID-19

1. Negara berada dalam situasi yang kritikal dengan melandanya wabak penyakit yang disebabkan oleh Coronavirus, Covid19 yang telah melibatkan 200,000 kes dan 9,000 kematian di seluruh dunia.

2. Sebagai seorang warga negara yang tercinta dan sama-sama berdepan wabak ini, saya menyeru kita semua berusaha bersungguh-sungguh mengambil langkah-langkah yang berhikmah dalam menangani wabak ini.

3. Pertama, sebagai hamba Allah, kita insaf dan sedar bahawa segala yang ada di dunia dan alam ini adalah milik Allah jua. Semua kejadian dan perkara yang berlaku adalah dalam ilmuNya dan dengan izinNya. Oleh itu, marilah kita semua bermunajat dengan berdoa kepada Allah swt agar diberi kesembuhan dari wabak ini dan juga dikurniakanNya keselamatan dan kesihatan kepada semua rakyat. Semoga negara kembali kepada keadaan yang normal seperti sediakala.

4. Tidak cukup dengan bertawakkal kepada Allah, kita mesti mengambil langkah-langkah sewajarnya yang telah dinasihati dan diarahkan oleh pihak berkuasa dan berkepakaran. Patuhi arahan Kawalan Pergerakan dengan menghadkan pergerakan kita di rumah, menjauhi tempat-tempat awam, menghindari dari berkumpul beramai-ramai dalam satu majlis. Jaga secara serius kebersihan diri, keluarga dan persekitaran.

5. Akhir sekali, di kesempatan ini juga, marilah kita mengukuhkan perpaduan dan bekerjasama antara satu sama lain tanpa mengira agama, bangsa, pangkat dan tahap kehidupan. Hentikanlah melakukan perkara-perkara yang tidak bermenafaat seprti tuduh menuduh antara satu sama lain, menyebarkan berita palsu dan tidak tepat, dan lain-lain.

6. Sebagai rakyat, marilah kita membantu memperbaikki keadaan dengan menjadi sebahagian daripada penyelesaian bukan menjadi penyebab masalah tersebarnya wabak dan tersebarnya kebencian antara satu sama lain.

7. Kepada warga Kementerian Kesihatan, kami ucapkan ribuan terimakasih yang tidak terhingga diatas jasa dan bakti kamu semua yang tidak mengenal erti penat lelah, dan berkorban demi kesejahteraan rakyat. Kami pohon Allah memberi balasanNya yang tak terbatas kepada kamu, wira kami semua, ameen!

Dato’ Ir Ts Dr Badhrulhisham Abdul Aziz
Presiden BERJASA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.