UEC dan politik licik orang Cina

Bijak politik orang Cina, mereka memangkah dengan strategi.

Walau sesiapa pun yang bertanding, mesti ‘ikut’ cakap mereka.

Ketika mereka memangkah BN di Tanjung Piai, mereka tahu yang mereka perlu menghantar wakil mereka yang paling berani untuk perjuangkan agenda mereka.

Ketika mereka menghumban BN di PRU-14 dengan memangkah DAP, mereka tahu bahawa keberanian abadi untuk memperjuangkan agenda mereka ada bersama wakil DAP.

Sedang kita, masih lagi malu alah untuk menyeru orang Melayu Islam memangkah dan menghantar wakil orang kita sendiri hatta di kawasan majoriti pengundi orang Melayu sendiri.

Malah masih ada yang mendabik dada, katanya apalah sangat dengan dua kerusi mereka dalam Parlimen. Bukan boleh buat apa pun kata mereka.

Begitu naifnya politik orang kita. Gagal melihat neraca pertimbangan yang lebih besar.

Sehingga seringkali bukan orang lain yang melabel kita rasis, tetapi orang kita sendiri. Hanya kerana kita menyeru untuk dihantar orang kita ke Parlimen agar dapat membawa kestabilan politik orang Melayu Islam yang akhirnya akan membawa kesejahteraan kepada semua kaum di Malaysia.

Perjuangan UEC ini dahulu ketika MCA menjadi kerajaan sedikit demi sedikit diiktiraf, DAP tidak puas hati kerana tamak mahukan lebih lagi untuk kaum Cina. Dari blok pembangkang DAP henyak MCA agar lebih berani. Kini, bila DAP dalam kerajaan, MCA pula berlawan siapa lagi berani. Alang-alang menyeluk pekasam katanya biar UEC menongkat tinggi di tanah Malaysia.

Sedangkan UEC adalah musuh kepada sistem pendidikan negara. UEC adalah double standard kepada bangsa Melayu dan kaum selain Cina juga.

Berdukacitalah duhai pejuang permuafakatan, kini satu persatu, akan terbukti.

Ketika kita mengharap mereka membalun tindakan keji dalang yang membawa abu petualang Chin Peng masuk ke Malaysia, ketika kita mengharap mereka mengeji perbuatan biadab menghina jalur gemilang, semuanya tinggal harapan sahaja.

Kerana mereka punya agenda yang lebih besar. Mereka bersatu walaupun agenda yang jelas mengetepikan kepentingan nasional.

Berdukacitalah wahai perjuang permuafakatan. Semoga kita belajar, belajar dan belajar dari kesilapan.

HAZWAN MOHAMAD
Ketua Penerangan BERJASA Pusat
29 September 2019

Apakah jangka masa Kerajaan mengiktiraf UEC sekiranya laporan Pasukan Petugas Dasar Unified Examination Certificate diserahkan menjelang akhir tahun ini sepertimana yang dinyatakan oleh YB Menteri Pendidikan?• Adakah Kerajaan akan menjamin bahawa pengiktirafan UEC oleh Kerajaan tidak akan mengubah asas-asa dan intipati sistem peperiksaan sijil UEC dan bahawa ianya akan terus dikendalikan oleh Dong Jiao Zong?询问教育部一旦独中统考特别委员会报告今年内出炉后,政府打算什么时候承认独中统考,兑现大选宣言?若政府承认统考文凭,现有由董教总管理的模式会否改变?而政府承认独中统考的主要绊脚石是什么?有何对策以消除部分人士对统考文凭的误解?

Posted by Wee Jeck Seng 黄日昇 on Khamis, 28 November 2019

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.