Kaum Cina kesal dengan MCA dan DAP, tak dapat pembelaan

Dalam satu artikel di akhbar Kwong Wah Yit, DAP keluarkan kenyataan mengatakan MCA sebagai tidak layak dapat sokongan kerana talam dua muka, tidak mampu bela bangsa Cina.

Saya tertarik untuk melihat apa reaksi kaum Cina. Rata-rata memberikan respon yang juga turut sama. Mereka melihat DAP juga sebagai 2 x 5 dengan MCA. Dua-dua dipandang sebagai talam dua muka dan tidak mampu membela nasib bangsa Cina.

DAP dan MCA cuba menakut-nakutkan bangsa Cina sekiranya mereka tidak diundi, nasib bangsa Cina akan tertindas. Perniagaan mereka akan ditekan, mereka tidak lagi boleh ada wakil di Parlimen, bahasa dan budaya mereka dihapuskan, mereka tidak lagi bebas mengamalkan agama masing-masing.

Kenapa pengundi Cina, DAP dan MCA tidak mencuba untuk meletakkan harapan baru kepada Parti Berjasa?

Apa lagi boleh diharapkan kepada DAP dan MCA jika kedua parti itu sibuk menipu dan memperalatkan pengundi Cina?

Berjasa walaupun secara jelas menzahirkan slogan kesatuan Melayu, namun calonnya Datok Badhrulhisam bertegas tidak akan mengenepikan bangsa lain.

Menipu untuk undi bukan dari genetik parti Berjasa. Saya yakin jika pengundi Cina mengundi pemimpin yang profesional dan amanah sebegini, nasih mereka bukan sahaja akan terbela, malahan akan jadi lebih baik. Tanpa perlu diapi-apikan sentimen dan mengugat keharmonian antara kaum.

 

Iqbal Hakim bin Abdul Razak

Ketua Pemuda Berjasa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.