Tangani Segera Isu Pengangguran Siswazah

Laporan yang dikeluarkan oleh Berita Harian semalam hanyalah simptom kepada masalah ekonomi yang semakin membarah menimpa rakyat Malaysia.

Siswazah daripada golongan B40 sememangnya merupakan golongan paling terkesan dan perlu diberikan perhatian oleh pihak kerajaan. Golongan siswazah ini telah berusaha keras dalam arus pendidikan perdana untuk membaiki nasib mereka dan keluarga.

Namun harapan mereka punah apabila menginjakkan kaki ke alam pekerjaan. Masalah-masalah seperti kurang peluang pekerjaan yang setimpal, ketiadaan peluang pekerjaan di luar bandar, diskriminasi kaum di tempat kerja merupakan antara faktor lain yang menjadi penyumbang kepada golongan ini terus menganggur.

Peluang pekerjaan yang hanya tertumpu di bandar sahaja menyukarkan lepasan siswazah ini untuk berpindah ke bandar atas faktor kos sara hidup yang terlalu tinggi di bandar, tanggungjawab mereka untuk menyara ahli keluarga di kampung sehingga menyebabkan mereka terpaksa mengambil keputusan untuk terus berada di kawasan luar bandar.

Keengganan kerajaan membangunkan kawasan luar bandar dan membantu golongan miskin memburukkan lagi keadaan. Elaun petani dan nelayan yang dipotong, keengganan kerajaan menyuntik dana tambahan kepada Felda, kegagalan mengawal harga sawit serta getah telah membantutkan pembangunan ekonomi di luar bandar. Perkara ini menyebabkan peluang pekerjaan di luar bandar semakin berkurang.

Kerajan perlu serius menangani masalah ini dan membantu golongan siswazah ini untuk keluar daripada kitaran kemiskinan yang terus menghantui mereka. Mereka telah beruasaha keras dan kini peranan kerajaan pula membantu untuk mengubah nasib mereka kepada yang lebih baik.

Muhammad Thalhah Bin Kamarol Zaman
AJKP Berjasa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.