KENAIKAN KOS BAHAN MAKANAN TIDAK BOLEH DIBIARKAN BERPANJANGAN

Teguran Sultan Nazrin terhadap kenaikan harga barang makanan dalam Titah Diraja Pembukaan Dewan Undangan Negeri Perak pada hari ini perlu diambil serius terutamanya oleh pihak kerajaan.

Sultan Nazrin dalam titahnya menzahirkan kegusaran terhadap bebanan yang terpaksa ditanggung rakyat jelata hasil kenaikan kos harga barang makanan yang meruncing pada hari ini.

Tindakan segera perlu diambil oleh pihak kerajaan untuk mengesan punca kenaikan harga barang makanan. Seluruh rantaian pengeluaran makanan perlu dikaji supaya rantaian ini boleh dipendekkan bagi mengelakkan kenaikan berganda. Orang tengah di dalam rantaian ini perlu dihapuskan dan monopoli di dalam pengeluaran makanan perlu segera dimusnahkan.

Keseluruhan sektor pertanian negara memerlukan perubahan dasar segera untuk meningkat produktiviti dan effisiensi. Kebajikan petani dan peladang juga perlu dirangka dengan terpeinci sekiranya perubahan dasar melibatkan pengurangan harga bahan mentah.

Tindakah kerajaan PH menarik pelbagai jenis insentif petani, peladang dan nelayan dalam Bajet 2019 adalah ternyata tindakan yang tidak bijak. Insentif serta bantuan ini perlu diberikan dikembalikan semula.

Insentif dan bantuan ini hanya boleh ditarik sekiranya kerajaan mempunyai polisi secara menyeluruh untuk membantu menaikkan semula pendapatan sektor pertanian negara.

Namun jelas sekali Bajet 2019 yang lalu langsung tidak mempunyai penekanan terhadap sektor premier negara malah pelbagai peruntukan Felda juga turut ditarik.

Titah Sultan Nazrin ini perlu diambil berat oleh pihak kerajaan dan satu dasar keselamatan makanan negara perlu segera dilaksanakan dan dibincangkan.

 

Muhammad Thalhah Bin Kamarol Zaman

Ketua Jawatankuasa Ekonomi Berjasa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.