Bekas Profesor Kanan Terajui Berjasa

Barisan Jemaah Islamiah (Berjasa) kini diterajui oleh Dato’ Ir Ts Dr Badhrulhisham Abdul Aziz, yang telah dipilih sebagai presiden baharu parti itu dalam mesyuarat agung tahunannya yang diadakan di Hotel Putra Kuala Lumpur baru-baru ini.

Sehubungan itu, beliau telah meletakkan jawatannya sebagai Profesor Jusa A dan Pengarah Korporat Strategik Universiti Malaysia Kelantan untuk menerajui parti Berjasa bagi tempoh 3 tahun yang akan datang. Beliau memegang Ijazah Kedoktoran dalam bidang Kejuruteraan Kimia dari Kyoto Universiti.

Selain pernah dilantik sebagai Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Dekan dan Pengarah Pusat Penyelidikan, beliau juga mempunyai pengalaman industri selama 10 tahun bersama syarikat multinasional Amerika dan syarikat kepunyaan Tan Sri Mokhtar Bukhari, di samping menjadi pakar rujuk dalam isu Lynas dan isu Malaysian Board of Technologists (MBOT).

Pengalaman politik selama 20 tahun pula menyaksikan beliau pernah memegang jawatan peringkat kawasan dan negeri dalam parti politik, beberapa kali dilantik sebagai Pengarah Majlis Tindakan DUN dalam Pilihanraya Umum dan Pilihanraya Kecil. Beliau salah seorang perancang utama di sebalik kebangkitan luar biasa Berjasa pada PRU13.

Beliau akan dibantu oleh barisan ahli jawatankuasa parti yang menggabungkan tenaga lama dan baharu, terdiri daripada anak-anak muda daripada pelbagai latar belakang pendidikan seperti ekonomi, kejuruteraan, perakaunan, ukur bahan, undang-undang, pendidikan Islam dan lain-lain.

Parti Berjasa yang menganggotai Gagasan Sejahtera bersama-sama PAS, Ikatan dan Parti Cinta Malaysia, berhasrat untuk menjadi parti pilihan utama orang Melayu dan Islam dalam memperjuangkan kedaulatan Islam di negara yang tercinta ini.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.